
De Opleiding Transport & Logistiek (OT&L) in Oldenzaal, een samenwerking tussen het bedrijfsleven en het ROC van Twente, komt plotseling tot een einde. Na bijna tien jaar stopt de mbo-opleiding, en de teleurstelling is groot. Volgens het ROC van Twente was de reden voor de beëindiging een verbale bedreiging van een docent door een leerling, evenals het geringe aantal studenten dat nog gebruik maakte van de opleiding. Dit meldt de Tubantia.
De OT&L-opleiding in Oldenzaal was opgezet om jongeren uit Noordoost-Twente een logistieke opleiding dichtbij huis te bieden. Dit was een belangrijke factor voor veel leerlingen, die anders anderhalf uur moesten reizen naar Almelo voor hun onderwijs. De opleiding bood leerlingen niet alleen een diploma, maar ook garantie op werk in de logistieke sector. Dankzij subsidies konden studenten bovendien gratis hun vrachtwagenrijbewijs behalen, wat een waarde van 8500 euro vertegenwoordigde.
De coöperatie achter de opleiding bestond uit dertig bedrijven, die samen met de ROC van Twente, het Sectorinstituut Transport en Logistiek, en Verkeersschool Brünen de opleiding verzorgden. De oprichters, waaronder Jan Bergman, Hans Olde Monnikhof en Philip Vollenbroek, gaven veel tijd en energie in het project, wat ze beschouwen als ‘liefdewerk, oud papier’. De opleiding had successen behaald en honderden studenten opgeleid.
Beëindiging door veiligheidsoverwegingen
Volgens Jan Looms van het ROC van Twente was de belangrijkste reden voor het stopzetten van de opleiding in Oldenzaal de veiligheid. Er zou een incident zijn geweest waarbij een docent zich verbaal bedreigd voelde door een leerling. Looms verklaarde dat de omgeving van de ROC-locaties veiliger is voor dit soort situaties. Daarnaast was het aantal leerlingen op de locatie in Oldenzaal met slechts acht te klein om de opleiding voort te zetten.
Beperkingen van de locatie
Een ander argument voor de stopzetting was de beperkte capaciteit van de locatie in Oldenzaal. Looms gaf aan dat de ROC-locaties meer mogelijkheden bieden, vooral op het gebied van sociaal-emotionele ondersteuning en burgerschap. Het contract voor de locatie in Oldenzaal liep ook af, en het ROC besloot dit niet te verlengen.
Teleurstelling over het verlies
Voor Jan Bergman en de andere betrokkenen is het verlies van de opleiding een grote teleurstelling. De coöperatie kan zonder de samenwerking met het ROC geen erkende diploma's meer aanbieden, wat betekent dat de opgeleide studenten niet verder kunnen gaan zonder een officiële erkenning.